Mitől függ egy-egy kapás? Az adott csalitól,vagy az adott helytől?


Létrehozva: 2017.11.20. // Publikálva: 2017.11.20. // Beszámoló // SzandraSziasztok! 


Szeretném megosztani Veletek,az elmúlt pecánk során szerzett érdekes tapasztalatainkat ebben az írásban. Mi a különbség egy minőségi bojli és egy másik minőségi bojli között? Mennyit számít az adott hely? Mitől függ egy-egy kapás? A bojli vagy a horgászhely számít? Azt gondolom,sok horgászt foglalkoztat ez a téma. Pár napja lementünk a párommal,Bárdóczky Zoltánnal horgászni Nagyrédére,az 1-es helyre. Gyönyörű,napsütéses idő fogadott minket, ami délutánra nagyon hidegre fordult. A csónakunk és a talaj is a lábunk alatt fagyott meg. Nem sok reményt fűztünk ahhoz,hogy esemény dús lesz ez a kis túránk. Hideg a víz,a hőmérséklet már -már eléri a mínusz 2-3 fokot éjjel.Megkötöttem 4 jónak vélt szereléket,majd összeszereltük a botokat. Sötétedés előtt tudunk vízre jutni,illetve helyeket keresni.

Zoli balra pecázott a nád felé,csaliként egy szem CarpSoul Sniper bojlit használva. 1 közös bójánk volt,fent a karóknál,ugyan azt a csalit (CarpSoul SOS) tettük oda,ő a jobb botjára,én pedig a bal botomra. A jobbosra pedig 1 szem CarpSoul Secretet (szarvasgombás) helyeztem.
Nagyon szeretem az egyedi dolgokat,s ez bojliban sincs másként. A szarvasgombás bojli intenzív,különleges illata már az első pillanatban megfogott, hiszen soha nem találkoztam hasonlóval sem. Ez a kedvencem a CarpSoul bojli családból. Mint Mindenki,én is a csalimban bíztam. Ha jó a csali biztos lesz a szép fogás. Magot, illetve pelletet egyáltalán nem is használtunk a pecánk alatt.
A bójám a karók között volt.Köré etettem pár félbevágott Secret-et,hogy a hideg vízben könnyen tudjon oldódni,majd behúztam. 

Első éjjel sajnos semmi mozdítás nem történt. Második nap szorgalmasan frissítettük a botokat,nem változtattunk semmin.Este 8 körül csippant először a jelző. Végre kapásom volt a közös bójáról. Kirohantunk, rettentő hideg volt és hatalmas köd.Nem a legkellemesebb kombináció,de sikerült megszákolni egy gyönyörű 10kg-os pontyot. Nagyon örültünk neki,s reménykedtünk hogy beálltak a halak,és lesz még kapás,hisz mindkettőnknek volt ott 1-1 szereléke. Ez azonban sajnos nem így történt,a második éjjel nem volt már több kapás. 
Harmadik nap vacsora közben az órát nézve arról tanakodtunk,hogy előző nap körülbelül ebben az időben volt kapásunk.Pár perc múlva csippant is a jelző.. Ráadásul a fehér színű.. Nagyon örültem,hiszen az a Secret. Gyorsan beültünk a csónakba és elindultunk,mert félő volt hogy rátekeredik a karóra. Szerencsére nem történt semmi gond,könnyen adta magát a 11kg-os,hibátlan szépség. 
Fotó,puszi majd engedtük is útjára.Zoli botjai továbbra is csendben voltak egész éjjel.Nekem 3 körül volt újra kapásom a közös bójánkról. Egy hasonló ponty volt, mint az előző. 12,80 kg-ot mértünk. Mivel ez volt a bal botom,nem húztam vissza a 4 bot között. Köd volt,az orromig sem láttam,nem akartam összeszedni a csónak motorral a többi zsinórt,és inkább úgy döntöttünk, várunk a visszahúzással kora reggelig. 
Reggel 6 órakor csippanásra keltem. Secret. Imádtam. Kimentem,csónakkal bementem, egy 5kg körüli ponty tévedt a horgomra. Még bent a csónakból vissza is engedtem úszkálni. Zoli is felébredt,kijött és újra húztuk a botokat. Az övéi sajnos csendben voltak továbbra is. Ezen a napon is csak esti kapásra számítottunk,de megtört a jég.Délután 2 körül volt kapásom,újra a Secret bizonyított. Tudtam,hogy bízhatok benne. Egy gyönyörű 13.10kg-os nyurga volt a vendégem.

S jön a fordulat! Elfogyott a Secret (szarvasgombás)...már csalizni sem tudtam,nem hogy etetni. Elszomorodtam,mert szerettem volna ha továbbra is tudnék vele pecázni,hiszen ez hozta a halakat... Maradt a Sniper, amiből még volt közel 1 kg. Zolinak is az volt fent a balos botján,s 4 napja mozdítása sem volt. Hát jó,úgy voltam vele hogy lesz ami lesz, és az eddigi fogásoknak is nagyon örültem,hiszen ilyen hidegben már nem könnyű eljutni a kapásig se,s ennek ellenére nagyon szép példányokat sikerült a horogra akasztani. Felcsaliztam a Snipert,szórtam 1 marékkal a bója köré,de semmi reményt nem fűztem hozzá, majd szépen beesteledett.Csippanás. Ránéztem a kapásjelzőre. A fehér színű világított. Nem akartam elhinni, hiszen 4 napja semmit nem adott.Kiszaladtam szólni a fiúknak,majd elrohantam a botokhoz. Felkaptam és elkezdtem húzni.Nem jött.Nem akartam tépni,sem beszakítani a szerelésem,de őszintén nagyon csónakba sem akartam egyedül szállni a sötétben,a bot végét sem láttam szinte,mert akkora köd volt a vízen. A fiúk még nem értek ki, nagy sóhaj,majd indulás egyedül. Becsorogtam a vízen,de nem éreztem már a halat.A karókhoz vezetett a zsinórom. Rá volt tekeredve... Magam sem tudom már hogy sikerült leszedtem,mert remegett a lábam a csendtől,a ködtől és a sötéttől,és arra figyeltem,hogy mikor látom meg a lámpákat a parton,de sikerült kiszabadítani. Ekkor megindult az  orsóm.Rajta volt még a hal és húzta. Az adrenalin már dolgozott is,meg kellett fognom.Sikerült. A szákomba vezettem,majd kiemeltem a vízből. Akkor döbbentem rá,hogy mennyire szép példány! Kiérve a partra megmértük,több mint 15 kg volt! Pontosabban 15.91kg! Nagyon büszke voltam,de nem értettük az egészet.Sniperrel? Hogyan? Hiszen 4 napja nullázott. Azt sem mondhatjuk hogy ott volt a raj.Nem volt ott,hiszen csak a egy-egy kapás volt naponta. Igazából teljesen mindegy volt,hogy mit tettem fel.Nem a Secret illata vonzotta oda őket. Csupán éppen azon a részen tartózkodtak.Teljesen mindegy volt,hogy SOS,Secret vagy Sniper van elöttük. Tőlem balra nulláztak a botok a 4 éjszaka alatt.Ugyan az a CarpSoul csali,ugyan az a módszer,az előkéket is én kötöttem! A különbség pár méter volt a botok között! Mégsem vette fel semmi. Egyszerűen nem ott voltak a halak, a hideg vízben pedig már alig-alig mozognak. Ráadásként pár órával később a vissza helyezett boton ismét kapás, ismét a fehér szín, ismét a jobb oldal, most már azonban a Sniper volt a tettes. Egy szép 9 kg körüli töves.


A tanulságHa most a Zoli és én 2 különböző gyártó csaliját használtuk volna,verhetném a mellem,hogy tessék..az én csalim mennyivel jobb volt! Én nagyobb halakat fogtam! A számok bizonyítják! Pedig csak alig pár 10m volt köztünk. Így született volna egy újabb legenda, egy újabb csoda golyóról...

Szerintem nincs kimagaslóan jó bojli. Senkinek sincs, hiába a sok díszes felirat, a sok míves jelző a dobozon. Lehet harcolnia egymással a csaligyártóknak,de egyik sem tudja soha bebizonyítani,hogy az ő csalija mennyivel is jobb mint másé. Nem azt mondom,hogy nem számít semmit a csali, és nyugodtan tegyük fel a legolcsóbb golyót,mert úgy is elfogja húzni,de talán a hely nagyobb százalékban járul hozzá a sikerhez. Keressünk egy számunkra szimpatikus bojlit, ami azért minőségi és lehetőleg friss, majd bízzunk meg benne. Tartsunk ki mellette. A horgászatok során pedig foglalkozzunk a halak felkutatásával a helykereséssel, és ne a csoda csalit keressük a rengeteg Baits világában elveszve.Köszönöm ha elolvastad!

Károly Szandra 


Hozzászólások


Admin# 0


Még nincs hozzászólás, légy te az első!


Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.